Bamya susuz yetişir mi?
Nispeten küçük alanlarda yetiştirilir çünkü ekimi, ot ayıklaması ve hasadı çok fazla emek gerektirir. Hafif eğimli ve çok verimsiz topraklarda su olmadan yetiştirilebildiği için yetiştiriciye bu konuda kolaylık ve ekonomi sağlar. Ayrıca sulu bamya yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Bamya’yı sulamak gerekir mi?
Bamya yetiştiriciliğinde sulama ve gübrelemede ve tohum ekimi sırasında hortum şeklinde su basma sulama yöntemi kullanılır. Yağmurlama sulama yöntemi külleme belirtilerine neden olduğu için önerilmez.
Bamyadan verim almak için ne yapmalı?
Öncelikle bamya bitkisinin yetiştiği yerin sıcak olması gerekir. Bu bitkinin yetiştiği bölge ne kadar sıcak olursa bamya verimi de o kadar yüksek olur. Aynı zamanda bamya bitkisi tohumları doğrudan toprağa ekilerek yetiştirilir.
Bamya güneşi sever mi?
Genellikle, yeterli güneş ışığı olduğu için kuzey-güney yönündeki tarlalarda bamya yetiştiriciliği tercih edilir. Nakil yapılacak alan doğrudan güneş ışığına maruz kalmalıdır.
Bamya kaç günde bir su ister?
Bamya genellikle haftada bir kez sulanır, ancak sıcak ve kuru havalarda bu sıklık artabilir. Sulama genellikle sabahın erken saatlerinde veya akşam yapılmalıdır. Bamya bitkisini sulamak, özellikle ilk meyveler göründükten sonra, yüksek verim elde etmek için çok önemlidir.
Bamya suyu sever mi?
Tohumlar yüzeye 2-3 cm yakın olmalı ve tohumlar arasındaki mesafe ortalama 30 cm olmalıdır. Tohumların taze ve sağlıklı olması önemlidir. Nemli toprağı seven bamya tohumları düzenli olarak sulanmalıdır. Bamya filizlendikten sonra bitkiler çıta, direk veya bahçe çiti gibi cihazlarla desteklenmelidir.
Bamya hangi gübreyi sever?
Ancak iyi bir ürün elde etmek için toprak analiz sonuçlarına göre dekara 3-4 kg N, 8-10 kg P2O5, 10-12 kg K2O içeren ticari bazik gübre verilerek diskli tırmık ile 0-15 cm derinliğe kadar karıştırılır. Dekara 2-3 ton yanmış gübre atılması tavsiye edilir.
Bamya hangi aylarda dikilir?
Bamya ekimi genellikle mayıs ayında yapılır ancak iklim koşullarına bağlı olarak bu dönem nisan sonu ile haziran başına kadar değişebilmektedir.
Bamya topraktan kaç günde çıkar?
Bamya tohumlarını hazırladığınız toprağa yerleştirin ve üzerini 2-3 cm ince elenmiş toprakla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Yaklaşık 10-12 gün içinde çimlenme gerçekleşir.
Bamya neden verim vermez?
Bamya sıcak iklimlere özgü bir sebzedir. Yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde düzenli gelişim yüksek verim üretir. Ancak düşük sıcaklıklara (5-6 °C) maruz kaldığında dayanabilir ancak verimliliği önemli ölçüde düşer. Geceleri sıcaklığın düştüğü bölgelerde bitki bodur kalır ve düzenli verim üretmez.
Bamya ne kadar sürede ürün verir?
“İki-üç günde bir hasadı yapılması gereken bir ürün 15 Mart’ta ekiliyor ve hasadı mayıs sonu başlıyor, kasım ayına kadar 5 aylık bir süreçte hasadı yapılabiliyor” dedi.
Bamya tohumu kaç yıl dayanır?
Bamya tohumları bozulmadan uzun yıllar saklanabilir. Nemli ortamda saklamayın. Mümkünse cam kavanozda ve doğrudan güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Bu şekilde uzun yıllar bozulmadan saklanabilir.
Bamya sulaması nasıl yapılır?
Peki ya sulama? Öncelikle bamya tohumlarını ektikten hemen sonra sulamalısınız. Ondan sonra sadece toprağın nemli kaldığından emin olmanız gerekir. Kısa süreli kuraklıklara dayanıklı bir bitki olduğu için bamyaları her gün veya gün aşırı değil, daha az sıklıkta sulayabilirsiniz.
En iyi bamya çeşidi hangisi?
En lezzetli bamya hangisidir diye bir soruyla karşılaşırsak elbette kınalı Ege bamyasını söyleyebiliriz.
En iyi bamya nerede yetişir?
Bamya çoğunlukla Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Amasya hem bölümde hem de bölgede üretimde ilk sırada yer alır. Bu ilde yetiştirilen tarım ürünü, Amasya çiçek bamya olarak adlandırılır, ilin ekonomisine önemli katkı sağlar.
Bamya hangi ortamda yetişir?
Bamya sıcak iklim koşullarına uygun bir sebze olduğundan hava sıcaklığı 16 °C’ye, toprak sıcaklığı ise 15 °C’yi geçmeden ekilmemelidir. Tohum ekim zamanı coğrafi bölgeye göre değişmektedir. Tohum ekiminde toprak nemi büyük önem taşımaktadır.
Bamya topraktan kaç günde çıkar?
Bamya tohumlarını hazırladığınız toprağa yerleştirin ve üzerini 2-3 cm ince elenmiş toprakla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Yaklaşık 10-12 gün içinde çimlenme gerçekleşir.
Bamya nasıl verimli olur?
Bamya sıcak iklimlere özgü bir sebzedir. Yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde düzenli yetiştirme yüksek verimle sonuçlanır. Sıcak iklim sebzesi olmasına rağmen, iklime alıştırılıp düşük sıcaklıklara maruz bırakıldığında 5-6 °C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Ancak verimliliği önemli ölçüde düşer.
1 dönüm tarladan kaç kilo bamya çıkar?
2010-11 yıllarında dönüm başına 700-750 kilogram bamya üretimi yapılırken, günümüzde verim 1000-1200 kilogram arasında seyretmektedir.