Silifke hangi yörededir?
Silifke, Torosların eteklerinde, Göksu Nehri’nin iki yakasında; Güneydoğu Anadolu’yu, Doğu ve Batı Akdeniz’i, Orta ve Batı Anadolu’yu birbirine bağlayan devlet karayolu ağının kavşağında yer alan bir ilçe olup, Mersin il merkezine 80 km uzaklıktadır.
Mersin Silifke Yörükleri hangi boydan?
Varsaklar, Oğuz kökenli bir Türkmen birliğidir. Bazı tarih kitapları “Silifke, Varsakların yurdu” diye yazmıştır. Bu açıdan bakıldığında Silifke’nin bir Varsak yurdu olduğu ve Silifke halkının çoğunluğunun Varsak boyundan olduğu anlaşılmaktadır.
Silifke’de hangi medeniyetler yaşamıştır?
Bizanslıların elindeyken 13. yüzyılda Selçukluların eline geçmiş; 14. yüzyılda Karamanoğulları’nın egemenliğine girmiş; 1471 yılında Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Aslen Seleucia olan ismi zamanla değişerek Silifke olmuştur. Osmanlı döneminde zaman zaman sancak, zaman zaman da eyalet merkezi olmuştur.
Silifke oyunu hangi yöreye aittir?
Silifke Belediyesi Folklor Ekibi’nden Mersin yöresinin meşhur oyunu: “Silifke’nin Yoğurdu”17 Eylül 2020
Silifke yörükleri alevi mi?
Silifke’de Toros Dağları’ndaki köylerde Türkmen Yörük nüfusu vardır. Silifke’de son Yörük kollarından biri olan Sarıkeçililer vardır. 3-4 Tahtacı mahallesi vardır. Tahtacılar, geçimlerini kerestecilik ve orman ürünlerinden sağlayan Alevi Türkmenlerdir.
Silifke nereli?
Silifke, eskiden Seleucia (Yunanca: Σελευκεία) olarak bilinen, Türkiye’deki Mersin ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 2.692 km2’dir ve nüfusu 132.665’tir (2022). Çukurova Ovası’nın batı ucunda, Mersin şehrinin 80 km (50 mil) batısında yer alan, eskiden Seleucia (Yunanca: Σελευκεία) olarak bilinen, Türkiye’deki Mersin ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 2.692 km2’dir ve nüfusu 132.665’tir (2022).
Mersin yörükleri nereden geldi?
Günümüzde yalnızca Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, Oğuz boylarına mensup olan ve 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt kuran Türkmenler karşımıza çıkar.
Yörüklerin kökeni nereye dayanıyor?
Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundan gelmektedir. Birçok kaynak “Türklerin Anadolu’ya göçüyle yerleşen Oğuzların Türkmen, göçebe kalanların ise Yörük olarak adlandırıldığını” söylese de bu doğru bir ifade değildir.
Mersinliler hangi Türk boyundan?
Adını Varsak adlı bir Türkmen hükümdarından alan Varsaklar (Farsaklar, Varsak-Türkmen, Varsak-Yoruken, Varsaklis, Tarsus-Türkmen), geçmişte Güney Anadolu’da Mersin ilinin (eski adıyla İçel Vilayeti) Tarsus İlçesi’ndeki Tarsus Sancağı’nda yaşamışlardır. Adana (Feke, Kozan, Saimbeyli) ve Osmaniye’de (Düziçi, Osmaniye Merkez)…
Silifke’nin yoğurdu neden meşhur?
Başkan Turgut: “Silifke Yoğurdu Büyük İlgi Gördü” Mustafa Turgut, “Yörüklerin, Toros Dağları’nın yemyeşil bitki örtüsünde otlattıkları keçilerinin sütünden ürettikleri yoğurdun ünü, ünlü türküye adını vermesinin ardından tüm Anadolu’ya yayılmış durumda.
Mersin hangi ilden ayrıldı?
İlimizin merkezi olan Mersin, 1852 yılına kadar Tarsus kazasına bağlı bir köy iken, bu tarihten itibaren Tarsus’a bağlı bir belediye olmuştur. 1864 yılında Tarsus’tan ayrı bir ilçe merkezi olmuştur. 1888 yılında Mersin, Adana vilayetinin sancak merkezi olmuştur.
Silifke Kalesi kim tarafından yapılmıştır?
İlçeye hakim bir konumda bulunan Silifke Kalesi, 185 metre yükseklikteki bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kitabesi olmadığı için tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte Seleukoslar döneminde inşa edildiği ve Roma ve Bizans dönemlerinde geliştiği söylenmektedir.
Silifkenin yoğurdu hangi yöreye ait?
Mersin’in Silifke ilçesinin meşhur yoğurdu coğrafi işaretle tescillendi.
Türkmen kızı hangi yore?
Türkmen Kızı – Afyonkarahisar Harman Yeri, Urgan, İğde Dalı, Yekte ve Türkmen Kızı Afyonkarahisar’ın en ünlü kadın oyunları arasındadır.
Silifke yöresi neresi?
Silifke, Akdeniz bölgesinde Mersin’in ilçelerinden biridir. Mersin ilinin yapısına baktığımızda merkezden çok ilçelerin ilgi gördüğü bilinmektedir. Özellikle Silifke, Anamur ve Erdemli büyük ilgi görmeyi başarmaktadır.
Silifke neyi ile meşhur?
Silifke, Mersin’in bir ilçesidir. Toros Dağları ile Akdeniz arasında yer almaktadır. Silifke neyle ünlüdür? Silifke’nin yoğurdu, ayranı, kaşarı ve yüksük çorbası ünlüdür.
Silifke’nin yoğurdu neden meşhur?
Başkan Turgut: “Silifke Yoğurdu Büyük İlgi Gördü” Mustafa Turgut, “Yörüklerin, Toros Dağları’nın yemyeşil bitki örtüsünde otlattıkları keçilerinin sütünden ürettikleri yoğurdun ünü, ünlü türküye adını vermesinin ardından tüm Anadolu’ya yayılmış durumda.
Silifke Konya kaç saat sürüyor?
Silifke-Konya arası otobüs yolculuğu ortalama 4 saat 40 dakika sürmektedir.
Silifke Ovası hangi bölgededir?
Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Alanı; Mersin ili, Silifke ilçesine bağlı 4 belde ve 7 köyden oluşmaktadır. Göksu Deltası; Orta Toros Dağları eteklerinde, Mersin ili, Silifke ilçesinin güney ucunda, Göksu Nehri’nin oluşturduğu kıyı ovasında yer almaktadır.