İçeriğe geç

1. Dünya Savaşı sonunda imzalanan anlaşmanın adı nedir

1. Dünya Savaşı Sonrası Imzalanan Anlaşma: Sèvres Anlaşması

Tarihsel Önemi

Sèvres Anlaşması, 1. Dünya Savaşı sonrasında 9 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan antlaşmadır. Sèvres Anlaşması, İtilaf Devletleri tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun bölünmesi ve resmen ortadan kaldırılması için kabul edilen antlaşmadır.

Anlaşmanın İçeriği

Sèvres Anlaşması, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuçlarının sona ermesi için ilkeleri belirlemiştir. Anlaşma taraflarından İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Yunanlar, Arnavutlar, Ermeniler ve Romenler’den oluşmaktaydı. Anlaşmanın özünde, İtilaf Devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu’nun bütün bölgelerinden kendi taraflarına yönelik haklar kazanması ve bölünme sürecinin tamamlanması yer almaktaydı.

Anlaşmanın Sonuçları

Sèvres Anlaşması, Osmanlı İmparatorluğu’nun bölünmesinin önünü açmış ve birçok bölgedeki İtilaf Devletlerinin haklarını güvence altına almıştır. Anlaşma, İngiliz, Fransız ve İtalyan hakimiyetindeki bölgelere ayrılmıştır. Güneydoğu Anadolu’da İtilaf Devletlerinin etkisi altına girmiş olan Ermeniler, Sèvres Anlaşması’nın kendilerine verdiği haklar sayesinde, Ermenistan Devleti’nin kurulmasının önünü açmıştır. Anlaşma, Osmanlı İmparatorluğu’nun ortadan kalkmasına ve İtilaf Devletlerinin hakimiyet kurmasına neden olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Liseli Escort