İçeriğe geç

Savat Sözlük Anlamı Nedir

Savatlı ne demek TDK?

Niello ile süslenmiş, niellodan yapılmış (gümüş eşya): Ertesi gün Gürcü garson, Ermeni kuyumcuya uğrayarak o gün için niello bileziğinin getirilmesini emretti (Refik H. Karay).

Savat surat ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olan “savat”ın Türkçe karşılığı “siyah” anlamına gelir. Bu isim, gümüşe uygulanan bakır ve kükürtün ona siyah bir renk vermesi nedeniyle kullanılmış olmalı. Gümüşe delikler açmayı içeren Niello, genellikle geleneksel ters lale motifini kullanır.

Esvab sözlük anlamı nedir?

12. yüzyıldan beri kullanılan esvap kelimesi, sevb kelimesinin çoğuludur. Arapçada sevb, giyim anlamına gelir. İki veya daha fazla giysi parçasından oluşan takım elbiselere ve elbiselere esvab denir.

Şavkı nedir sözlük anlamı?

Arapçadan dilimize geçen Şavk kelimesi “arzu” kökünden türemiştir. Zeal hem arzu hem istek hem de parlaklık anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan Şavk kelimesinin sözlük anlamı küçüktür. Bu kelime genellikle ay kelimesiyle birlikte kullanılır.

Savat sanatı nedir?

Savat, gümüş işlemeciliğindeki bir süsleme sanatıdır. Savat ustası, sanat eserini yerleştireceği gümüş eşyanın üzerine, kalem veya sert kalemle tasarladığı şekli çizer. Bu şekil Van Kalesi, Akdamar Kilisesi, Hoşap Kalesi olabileceği gibi kedi ve at gibi figürler de olabilir.

Savab ne demek TDK?

Sevâb “mükafat, ödül” anlamına gelir ve Savab “doğru, yanlış değil” anlamına gelir. Yani: “Hatalarıyla ve yanlışlarıyla” 1 Şubat 2022

SAVT ı ne demek?

(Osmanlı dönemi) Ses. Bağırmak. (Şeriatta bazı âlimler helal, bazıları haramdır.)

Arapça savm ne demek?

Kur’an-ı Kerim’de ‘savm’ kelimesi genel olarak bir ibadet şekli olan ‘oruç’ anlamında kullanılmış olup, bir yerde Hz. Meryem kıssasında ‘susma orucu’ anlamında kullanılmıştır.

Suratın Türkçesi nedir?

Cevap: Hız, hız, hız.

Şose ne demek TDK?

Yol kaplaması, çakıl veya taşların serilerek, daha sonra silindirle üzerinden geçilerek, sıkıştırılıp düzeltilmesiyle yapılan basit bir yol türüdür.

Esbak kelime anlamı nedir?

(Ar. sebḳ esbaḳ “önce geç, arkada bırak” kelimesinden) Öncekinden önceki, daha eski, öncekinden önceki bir makamda bulunan [Öncekine sâbık denir]: “Esbak Rumeli defteri.” Gerçeğe bakarsak Kays’a rehber biziz / Velî tarîka gelince, o bizden (Rûhî-i Bağdadî) daha kötüdür.

Vasıt ne demek TDK?

Kelimenin kökeni: Vesile kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Vesîle” kelimesinden türemiştir ve “araç, vasıta, sebep” anlamına gelir.

Inkişaf ne demem?

Kalkınma kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: gelişme, kalkınma.

Şakül ne demek TDK?

Uzun bir ipe konik bir ağırlık tutturularak oluşturulan mekanizmaya çekül denir. İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan çekül, dikey yüzeyleri zemine tam dik yapmak için vazgeçilmez bir araçtır.

O hale ne demek?

Halo veya ay, gök cisimlerinin etrafında görülebilen ışık halkasıdır. Gökyüzü hafif bulutlu ve açık olduğunda meydana gelir. İnce buz bulutlarının gökyüzünde millerce sürüklenmesinin sonucudur.

Savsata ne demek TDK?

Mantıksal yanılgı (Osmanlıca: Kıyas-ı batıl), bir fikri anlatırken veya anlamaya çalışırken çıkarılan yanlış sonuca denir.

Cevaz ne demek TDK?

Cevaz kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “İcâze” kelimesinden türemiştir ve “izin vermek, müsaade etmek” anlamına gelir. Türkçede, bir şeyi yapma veya kullanma hakkının izinle verildiği anlamına gelir.

Satvet ne anlama gelir?

1. Karşı konulamaz derecede güçlü ve yıkıcı güç, korkutma, boyunduruk altına alma gücü, gücün kuvveti: İsyankar halkı bu şekilde yok eden / Düşmandan endişe edecek kimse kalmamış (Nedim’e göre).

Sevir ne anlama gelir?

Altı rakamı anlamına gelen sitte ve boğa anlamına gelen sevr/sevir kelimelerinin birleşimi olan bu sitte-i sevr, antik çağlarda Anadolu’da yaygın olarak kullanılıyordu. Anadolu’da yaşayan köylüler, “Sitte sever, her saat başı döner” derler ve denizciler, “Sitte sever, kapıyı çevir” derler.4 Nisan 2024

Tavsiyeli Bağlantılar: Sadece Telefon Numarasıyla Whatsapp Takip Mümkün Mü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir