Afganistan’da kaç tane üniversite var?
Afganistan’da Kabil Üniversitesi’ne ek olarak sekiz üniversite daha bulunmaktadır. Bu üniversiteler Celalabad, Mazar-e-Sharif, Herat, Kandahar, Bamiyan, Khost ve Kunduz’da bulunmaktadır. Bu üniversitelerden biri Kabisa’daki Biruni Üniversitesi’dir.
Afganistan eğitim sistemi nasıl?
Afgan eğitim sistemi 6+3+3 seviyesine dayanmaktadır. Okul öncesi eğitimle başlayan süreç iki aşamadan oluşur: 0-3 yaş grubu ve 4-6 yaş grubu. 6 yıllık genel eğitim sistemiyle devam eder. Bu, genel okuryazarlık kurslarıyla da desteklenir.
Afganistan’da okul var mı?
Ülkede son 20 yıldır eğitime yapılan yatırımlara rağmen, binlerce binasız okul var. Başkent Kabil’de 3.000 öğrencisi olan bir devlet okulu, binasız okullardan sadece biri. Bina eksikliği nedeniyle öğrencilerin yarısı açık havada ve çadırlarda eğitim görüyor.
Afganistan’da Türk var mı?
Afganistan’daki Türkler, şu anda Afganistan olan yerde yaşayan Türklerdir. Başlıca etnik gruplar Afgan Kızılbaşları, Özbekler, Kırgızlar, Türkmenler ve Hazaralardır. Kızılbaşlar, Afganistan’a Afşar ve Durrani yönetimi sırasında yüksek hükümet pozisyonlarında çalıştıkları için geldiler.
Afganistan’da kaç milyon Türk var?
Afganistan’da yapılan nüfus sayımında Türkmenlerin yaşadığı bazı köy ve kasabalar nüfusa dahil edilmemiş, Türkmen kadınların hemen hemen hiçbiri kayıt altına alınmamış olup, Afgan Türkmenlerinin sayısının 3 milyon olduğu tahmin edilmektedir.
Afganistan’da kaç okul var?
Geçici Eğitim Bakanı Nurullah Munir’e göre, “Afganistan’da 20.000 devlet okulu var, bunların 9.000’i kullanılmıyor, 5.000’inin binası yok ve kalan 4.000’inin onarıma ihtiyacı var.” Afganistan’da zorunlu eğitim dokuzuncu sınıfa kadardır. Geçici Eğitim Bakanı Nurullah Munir’e göre, “Afganistan’da 20.000 devlet okulu var, bunların 9.000’i kullanılmıyor, 5.000’inin binası yok ve kalan 4 okul kullanılmıyor.”
Afganistan vatandaşlık veriyor mu?
Afgan vatandaşlığı, Afganistan Devleti yasalarına tabi bir kişinin yasal statüsünü ifade eder. Afgan vatandaşları, devlet tarafından verilen hak ve sorumluluklara sahiptir. Afgan vatandaşlığının gereklilikleri ve hakları, ülkenin yasaları ve yönetmelikleri tarafından yönetilir.
Afganistan şu an nasıl yönetiliyor?
Hükümet Türü: Başkanın idari, yargısal ve yasama organlarının başı olduğu başkanlık tipi bir cumhuriyettir. Coğrafi Konum: Afganistan’ın denize kıyısı olmayan bir bölgesi yoktur. Orta Asya ve Güney Asya’nın ortasında yer alır ve bu iki önemli Asya bölgesi arasında köprüdür.
Afganistan’da şeriat var mı?
2021 yılında Taliban’ın saldırıları sonucu Afganistan İslam Cumhuriyeti’nin fiilen çökmesinin ardından Taliban ülkeyi İslam Emirliği ilan etti.
Afganistan Türkiye dost mu?
Söz konusu ziyaret, Türkiye’nin 46 yıl sonra Afganistan’a yaptığı ilk cumhurbaşkanlığı ziyaretiydi. Ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında stratejik ortaklık ve dostluk anlaşması imzalandı.
Afganistan turist alıyor mu?
Afganistan Devleti, T.R. Sıradan (bordo) pasaport sahiplerini vize prosedürüne tabi tutar. T.R. Afganistan’a seyahat edecektir. Vatandaşlar bu ülkeye seyahat etmeden önce Afgan konsolosluğunun temsilcilerinden vize almalıdır.
Afganistan neye tapıyor?
Afganistan, vatandaşlarının çoğunun İslam’a inandığı bir İslam devletidir. Nüfusun %90’ı Sünni İslam’ı takip ederken, %9,7’si Şiiliği takip eder. The World Factbook’a göre, Sünniler nüfusun %84,7 ila %89’unu oluşturmaktadır.
Afganistan’ın en zengin adamı kimdir?
Hamid Karzai, 1999 yılında Pakistan’da yaşayan Afgan mültecilere doktorluk yapan bir jinekolog olan Zeenat Quraysh ile evlendi ve 25 Ocak 2007’de doğan Mirwais adında bir oğulları var. Mal varlığı beyanına göre Karzai aylık 525 dolar maaş alıyor ve banka hesaplarında 20 dolardan az parası var.
Afganistan’da deniz var mı?
Afganistan Asya’da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ile çevrilidir ve doğuda Çin ile küçük bir sınırı vardır.
Afgan ırkı nereden gelir?
Peştunlar veya Peştunlar (Peştuca: Peştun veya Pakhtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan) güneydoğu Afganistan ve kuzeydoğu Pakistan’da yaşayan bir İran milletidir. Konuştukları dil, İran dillerinden biri olan Peştuca’dır.