İçeriğe geç

Bingöl Kim Fethetti

Bingöl’ün eski adı nedir?

İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK”tir; dere kenarında bağ-bahçe yeri anlamına gelir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Nehri kıyısında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.

Bingöl hangi beylik?

URARTU DÖNEMİNDE BİNGÖL 550 yılında İran’dan Ansan kabilesinden Kurus, Medleri yenerek Pers devletini kurdu. Üç yıl sonra Batı’yı istila etmeye başladı ve Bingöl, Elazığ ve Tunceli çevresindeki bölgeleri fethetti.

Bingöl’ün yeni ismi nedir?

Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu, özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılan isimdir.

Bingöl Kürtçe ismi nedir?

Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրււր, Ermenice: փրրւրւր, romanizasyonda: Çapaghjur) Bingöl ilinin merkezi olan şehirdir.

Bingöl halkı Alevi mi?

Bingöl, Türkiye’de Alevi nüfusunun en yoğun olduğu illerden biridir (Bozkurt, 1990: 13). Nüfusu iç ve dış göç nedeniyle hızla azalmış olsa da, Aleviler artık Bingöl’ün merkezi, Sancak, Adaklı, Karlıova, Kiğı, Yedisu ve Yayladere’de yaşamaktadır (Taşğın, 2007: 235).

Bingöl ne zaman fethedildi?

1514 yılında Yavuz Sultan Selim, Bingöl’ün kuzeyi, Erzincan, Tercan ve Erzurum’u Osmanlı hakimiyeti altına aldı. Çapakçur beylerinden Süleyman Bey, Osmanlı egemenliğini kabul etti ve Çapakçur (Bingöl) Osmanlıların eline geçti.

Bingöl Zaza mı?

Zazaistan, Zaza halkının yaşadığı coğrafi bölge olup, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bir parçasıdır. Zazaistan, Erzincan, Elazığ, Tunceli’nin tamamı ile Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır ve Muş’un bir kısmını kapsıyor.

Bingöl’de kaç göl var?

Bu göllerin en önemlileri şunlardır: Gölbahri, Kerkis Gölü, Zırlır Gölü, Sar Gölü, Kuş Gölü, Harem Gölü, Er Gölü, Kıllı Gölü, Manastır Gölü, Belli Gölü, Karlı Göl, Çili Gölü ve İçme Gölü. İlkbaharın gelmesiyle birlikte havalar ısınmaya başlasa da çevredeki dağların yüksekliği nedeniyle dağlık bölgelerde nispeten soğuk olur.

Bingöl’ün en büyük ilçesi hangisidir?

Nüfusu en fazla olan ilçeler Merkez, Genç, Solhan ve Karlıova’dır. Nüfusu en az olan ilçe ise Yayladere’dir. Yüzölçümü en büyük olan ilçe Merkez, en küçük olan ise Kiğı’dır.

Bingöl anlamı nedir?

Bingöl isminin anlamı: bin göl.

Bingöl hangi dilde?

Zazaki Adlandırması Bingöl, Palu, Karakoçan, Genç, Solhan, Piran, Hani, Eğil, Hazro ve Lice gibi bölgelerde yaşayan Zaza halkı, konuştukları dile “Kırdki” der ve kendilerine “Kırd” derler. Zazaki’nin bu farklı adlandırmaları, dilin ve kültürün zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtır.

Bingöl’de Ermeni var mı?

Bingöl’ün Kiğı, Sancak, Adaklı ve Solhan ilçelerindeki Ermeni yerleşim yerleri, ibadethaneleri ve tüm kültürel zenginliklerin izleri bile siliniyor.

Bingöl’e neden Bingöl denmiş?

Eski adı: Çevlik ve Çapakçur Bingöl, aslen Palu kazasına bağlı bir bucak iken 1872 yılında “Çapakçur” adıyla ilçe olmuştur. 1936 yılında il statüsüne kavuşana kadar bu ismi taşımıştır. 1945 yılında “Bingöl” ismini almış ve günümüze kadar bu isimle anılmaktadır.

Bingöl’ün diğer adı nedir?

Bingöl isminin nereden geldiğine dair birçok efsane vardır. Geriye kalan il İslami kaynaklarda Cebel-u Cur olarak geçer. Kibes, Cebel-u Cur ve çevresini fethetmekle görevlendirilir. Kaynaklarda Cebel-u Cur (Çapakçur) olarak geçer.

Bingöl adını nereden alıyor?

Askerler birliklerine dönmek yerine, başka bir grup su içmek için dağlara tırmanmaya başlar. Komutanları bir tepeye tırmandığında aynı anda yüzlerce göl görünce şaşkınlığını şöyle dile getirir: Bu bir göl değil, bin göldür ve bu yüzden bu savaşın gerçekleştiği bölgedeki şehrin adı “BİNGÖL”dür.

Bingöl Zaza mı?

Zazaistan, Zaza halkının yaşadığı coğrafi bölge olup, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bir parçasıdır. Zazaistan, Erzincan, Elazığ, Tunceli’nin tamamı ile Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır ve Muş’un bir kısmını kapsıyor.

Genç eskiden nereye bağlıydı?

1878 yılında Osmanlı Devleti’nde idari örgütlenme sonucu kurulan Bitlis iline bağlı olan Genç ilçesi, 1924-1927 yılları arasında Genç iline dönüştürülmüştür. 1927 yılında ilçeye dönüştürülerek Elazığ’a bağlanmıştır.

Bir göl nasıl Bingöl oldu efsanesi?

Evliya Çelebi seyahatnamesinde şu hikayeyi anlatmıştır. “Bir avcı bir kuşu vurmuş, gölde temizlerken kuş canlanmış, göle dalmış ve kaybolmuş. Gölün hayat suyunun kaynağı olduğu ortaya çıkmış. Bu sır ortaya çıkınca Allah’ın emriyle bin parçaya bölünmüş ve hangisinin hayat suyunun kaynağı olduğu bilinmez hale gelmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir